## 100 General Intelligence and Reasoning Questions

Explore a comprehensive collection of 100 General Intelligence and Reasoning Questions covering logic puzzles, numerical reasoning, pattern recognition, and critical thinking. Perfect for honing problem-solving skills, these questions span topics like algebra, probability, and mathematical sequences, offering challenges for all levels.

### Logic Puzzles

**What is the next number in the series: 5, 10, 15, 20, ?****Answer:**25 (The pattern is adding 5 each time.)

**If you rearrange the letters of “DEBIT CARD,” you can get a different phrase. What is it?****Answer:**“BAD CREDIT.”

**A man is 4 times as old as his son. In 20 years, he will be 3 times as old as his son. How old is the man now?****Answer:**40 years old. (Let the son’s age be x. Then the man’s age is 4x. In 20 years, the man will be 4x + 20 and the son will be x + 20. The equation 4x + 20 = 3(x + 20) solves to x = 20, so the man is 40.)

**If a clock shows 9:00 AM, what is the angle between the hour and minute hands?****Answer:**270 degrees (The hour hand is at 9, and the minute hand is at 12, making a 3/4 turn of the clock.)

**In a code language, if “CAT” is written as “DBU,” how is “DOG” written?****Answer:**“EPH” (Each letter is shifted by one position in the alphabet.)

**What is the next letter in the series: A, C, F, J, O, ?****Answer:**U (The pattern is adding consecutive numbers: A + 2 = C, C + 3 = F, F + 4 = J, J + 5 = O, O + 6 = U.)

**A train leaves at 6:00 PM and arrives at 10:00 PM. How long is the journey?****Answer:**4 hours.

**If some cats are dogs and all dogs are animals, can it be concluded that some cats are animals?****Answer:**Yes.

**Find the missing number in the sequence: 2, 6, 12, 20, ?****Answer:**30 (The pattern is adding consecutive even numbers.)

**If you have a basket with 3 apples and you take away 2, how many apples do you have?****Answer:**2 apples (You took away 2 apples, so you have them.)

### Numerical Reasoning

**What is 25% of 80?****Answer:**20.

**If a jacket is priced at $120 and is on sale for 30% off, what is the sale price?****Answer:**$84 (30% of $120 is $36, so $120 – $36 = $84.)

**Solve for x: 5x + 7 = 27****Answer:**x = 4.

**If you buy 3 items at $15 each, how much will it cost?****Answer:**$45 (3 Ã— $15.)

**What is the value of 9 squared?****Answer:**81.

**A product costs $120 and is increased by 10%. What is the new price?****Answer:**$132 (10% of $120 is $12, so $120 + $12 = $132.)

**If you have a total of $200 and spend $75, how much money do you have left?****Answer:**$125 ($200 – $75.)

**A car travels 240 miles in 4 hours. What is its average speed?****Answer:**60 mph (240 miles Ã· 4 hours.)

**If you receive $50 and spend $12.50, what percentage of your money is left?****Answer:**75% (You have $37.50 left, which is 75% of $50.)

**What is the product of 7 and 9?****Answer:**63.

### General Knowledge and Reasoning

**Who wrote “Pride and Prejudice”?****Answer:**Jane Austen.

**What is the capital of Italy?****Answer:**Rome.

**What is the chemical symbol for Silver?****Answer:**Ag.

**Which planet is known as the Red Planet?****Answer:**Mars.

**Who painted “Starry Night”?****Answer:**Vincent van Gogh.

**What is the freezing point of water in Fahrenheit?****Answer:**32Â°F.

**Which is the largest ocean in the world?****Answer:**Pacific Ocean.

**What is the chemical formula for table sugar?****Answer:**C12H22O11 (Sucrose.)

**What is the tallest mountain in the world?****Answer:**Mount Everest.

**Which country is known as the Land of the Long White Cloud?****Answer:**New Zealand.

**How many days are in a leap year?****Answer:**366 days.

**Who is known as the father of modern physics?****Answer:**Albert Einstein.

**What is the hardest natural substance found on Earth?****Answer:**Diamond.

**Which planet is known for having a ring system?****Answer:**Saturn.

**What is the largest desert in the world?****Answer:**Antarctic Desert.

**Who invented the telephone?****Answer:**Alexander Graham Bell.

**What language is spoken in Argentina?****Answer:**Spanish.

**What is the capital city of Canada?****Answer:**Ottawa.

**In what year did the Berlin Wall fall?****Answer:**1989.

**What is the chemical symbol for potassium?****Answer:**K.

### Logical Reasoning and Patterns

**What is the next number in the sequence: 1, 2, 4, 8, ?****Answer:**16 (The pattern is doubling each number.)

**If three pencils cost $1.50, how much do twelve pencils cost?****Answer:**$6.00 (12 Ã· 3 = 4, so $1.50 Ã— 4.)

**If 4 workers can complete a job in 10 days, how many days will it take 8 workers to complete the same job?****Answer:**5 days (Doubling the number of workers halves the time.)

**Find the missing number in the pattern: 3, 9, 27, 81, ?****Answer:**243 (The pattern is multiplying by 3.)

**If a book is 250 pages long and you have read 100 pages, what percentage of the book have you read?****Answer:**40% (100 Ã· 250 Ã— 100.)

**What is the next term in the sequence: 7, 14, 28, 56, ?****Answer:**112 (The pattern is doubling each number.)

**How many sides does an octagon have?****Answer:**Eight.

**What is the value of 5 factorial (5!)?****Answer:**120 (5 Ã— 4 Ã— 3 Ã— 2 Ã— 1.)

**If the sum of the angles in a triangle is 180 degrees, what is the sum of the angles in a quadrilateral?****Answer:**360 degrees (For a polygon with n sides, the sum of the interior angles is (n – 2) Ã— 180 degrees.)

**What is the next number in the pattern: 1, 4, 9, 16, ?****Answer:**25 (The pattern is squares of integers.)

**If the price of a shirt is $50 and it is discounted by 20%, what is the new price?****Answer:**$40 (20% of $50 is $10, so $50 – $10 = $40.)

**What is the area of a square with a side length of 6 cm?****Answer:**36 cmÂ² (6 cm Ã— 6 cm.)

**If you mix 1 liter of orange juice with 2 liters of water, what is the total volume?****Answer:**3 liters.

**What is the cube root of 64?****Answer:**4.

**If a bag contains 4 red balls, 5 blue balls, and 6 green balls, what is the probability of picking a blue ball?****Answer:**5/15 or 1/3.

**What is the value of 2 + (3 Ã— 4) – 5?****Answer:**9 (3 Ã— 4 = 12, then 2 + 12 – 5.)

**If you travel 120 miles in 2 hours, what is your speed in miles per hour?****Answer:**60 mph (120 miles Ã· 2 hours.)

**If a rectangular field is 80 meters long and 40 meters wide, what is its area?****Answer:**3200 square meters (80 meters Ã— 40 meters.)

**What is the value of 7 + 6 Ã— 2 – 3?****Answer:**16 (6 Ã— 2 = 12, then 7 + 12 – 3.)

**If a car travels 150 km in 3 hours, what is its average speed?****Answer:**50 km/h (150 km Ã· 3 hours.)

### Patterns and Sequences

**What is the next number in the sequence: 2, 4, 8, 16, ?****Answer:**32 (The pattern is doubling each number.)

**What is the value of the expression: 3 Ã— (4 + 5) – 6?****Answer:**21 (4 + 5 = 9, then 3 Ã— 9 – 6.)

**What is the next term in the sequence: 1, 4, 7, 10, ?****Answer:**13 (The pattern is adding 3 each time.)

**If you add 12 to a number and then divide by 4, you get 7. What is the number?****Answer:**16 (4 Ã— 7 – 12.)

**What is the next number in the sequence: 5, 10, 20, 40, ?****Answer:**80 (The pattern is multiplying by 2.)

**If a number is increased by 25% and then decreased by 20%, what is the overall change in percentage?****Answer:**0% (Increasing by 25% and then decreasing by 20% returns to the original value.)

**What is the missing number in the sequence: 2, 6, 12, 20, ?****Answer:**30 (The pattern is adding consecutive even numbers.)

**If 6 + 2 Ã— 5 = ?****Answer:**16 (According to order of operations, 2 Ã— 5 = 10, then 6 + 10.)

**What is the 6th term in the sequence: 1, 3, 6, 10, 15, ?****Answer:**21 (The pattern is adding consecutive integers: 1 + 2 = 3, 3 + 3 = 6, 6 + 4 = 10, 10 + 5 = 15, 15 + 6 = 21.)

**What is the sum of the first 5 prime numbers?****Answer:**28 (2 + 3 + 5 + 7 + 11.)

**If a square’s area is 49 square units, what is the length of each side?****Answer:**7 units (The square root of 49.)

**What is the 4th term in the sequence: 1, 4, 9, 16, ?****Answer:**25 (The pattern is squares of integers.)

**What is the next term in the pattern: 1, 3, 6, 10, 15, ?****Answer:**21 (The pattern is adding consecutive integers.)

**If a person walks 5 miles in 1 hour, how far can they walk in 3 hours at the same pace?****Answer:**15 miles (5 miles Ã— 3.)

**What is the next number in the sequence: 2, 4, 8, 16, 32, ?****Answer:**64 (The pattern is doubling each number.)

**What is the sum of the first 10 odd numbers?****Answer:**100 (The sum of the first n odd numbers is nÂ², so 10Â².)

**If a shirt costs $40 and is marked down by 25%, what is the sale price?****Answer:**$30 (25% of $40 is $10, so $40 – $10 = $30.)

**What is the value of (5 + 3) Ã— 2?****Answer:**16 (According to order of operations: 5 + 3 = 8, then 8 Ã— 2.)

**What is the next term in the sequence: 1, 2, 4, 7, 11, ?****Answer:**16 (The pattern is adding consecutive integers: 1 + 1 = 2, 2 + 2 = 4, 4 + 3 = 7, 7 + 4 = 11, 11 + 5 = 16.)

**If the difference between two numbers is 8 and their sum is 20, what are the numbers?****Answer:**12 and 8 (x – y = 8 and x + y = 20.)

### Critical Thinking

**If all squares are rectangles and all rectangles are shapes, can it be concluded that all squares are shapes?****Answer:**Yes.

**What is the smallest number that is divisible by 2, 3, and 5?****Answer:**30 (Least common multiple of 2, 3, and 5.)

**If a man earns $300 in 5 days, how much will he earn in 30 days at the same rate?****Answer:**$1800 (300 Ã· 5 Ã— 30.)

**If 5 apples cost $3, how much do 20 apples cost?****Answer:**$12 (20 Ã· 5 Ã— $3.)

**What is the total number of degrees in a hexagon?****Answer:**720 degrees (For an n-sided polygon, the sum of the interior angles is (n – 2) Ã— 180 degrees.)

**What is the average of the numbers 5, 15, 25, 35, and 45?****Answer:**25 (Sum is 125, divided by 5.)

**If you double a number and then subtract 4, you get 12. What is the number?****Answer:**8 (2x – 4 = 12, x = 8.)

**What is the sum of all the angles in a pentagon?****Answer:**540 degrees ((5 – 2) Ã— 180.)

**If 8 workers can build a wall in 6 days, how many days will it take 4 workers to build the same wall?****Answer:**12 days (Doubling the number of workers doubles the time.)

**What is the value of 4 Ã— (7 + 3) – 5?****Answer:**35 (7 + 3 = 10, then 4 Ã— 10 – 5.)

**If you buy 3 books at $15 each and 2 notebooks at $5 each, what is the total cost?****Answer:**$55 (3 Ã— $15 + 2 Ã— $5.)

**If you multiply a number by 9 and then subtract 7, the result is 50. What is the number?****Answer:**7 (9x – 7 = 50, x = 7.)

**How many weeks are there in 90 days?****Answer:**12 weeks and 6 days (90 Ã· 7.)

**If a movie starts at 2:00 PM and lasts for 2 hours and 45 minutes, what time does it end?****Answer:**4:45 PM.

**What is the smallest number that is both a multiple of 4 and 6?****Answer:**12 (Least common multiple of 4 and 6.)

**If a shirt costs $40 and is discounted by 15%, what is the sale price?****Answer:**$34 (15% of $40 is $6, so $40 – $6 = $34.)

**What is the value of (6 + 2) Ã— (9 – 3)?****Answer:**48 (6 + 2 = 8 and 9 – 3 = 6, then 8 Ã— 6.)

**What is the product of 8 and 12?****Answer:**96.

**If you have a total of $500 and spend $150, what percentage of your money is left?****Answer:**70% (You have $350 left, which is 70% of $500.)

**What is the 5th term in the sequence: 1, 4, 9, 16, ?****Answer:**25 (The pattern is squares of integers.)